Na een barslecht jaarbegin heeft de elektroretail zich ietwat herpakt: het GfK Retail Report meldt een groei van 1% in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral de verkoop van tv's, draagbare computers en smartphones zat in de lift.

WK Voetbal en goed weer

De markt van de zogeheten 'technical consumer goods' heeft zich wat herpakt na de flinke dip in het eerste kwartaal: het WK Voetbal zette flink wat Belgen ertoe aan om een nieuwe tv te kopen. "We merkten een extra tv-verkoop van meer dan 30.000 stuks tijdens de maanden mei en juni 2014, rechtstreeks gelinkt aan de Wereldbeker", klinkt het bij GfK. Ook de soundbars surfen mee op die trend.

Samen met smartphones (+27% tegenover -20% voor de klassieke gsm's) en draagbare computers tekenen de tv's (+16%) voor 60% van de totale groei. "Helaas volstaat de groei in het tweede kwartaal niet om het verlies uit het eerste kwartaal goed te maken", merkt GfK op.

Een andere winnaar is de doe-het-zelfsector: die genoot volop van het goede voorjaar, in fel contrast met het natte voorjaar in 2013. Daardoor zag de sector de omzet groeien met +4,4% (al bleef de volumegroei beperkt tot 1%). Alles wat met de tuin en het onderhoud van het huis te maken heeft, vloog de deur uit

Camera's en tablets in de min

Minder goed vergaat het de markt van de digitale camera's en de tablet-pc's. Er werden wel nog altijd meer tablets verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, maar door de fikse prijsdalingen op de markt werd er in dit segment zo'n 15% minder omzet gerealiseerd.

Het herstel op de markt van de grote huishoudtoestellen tijdens het eerste kwartaal bleek slechts tijdelijk, terwijl de markt van de kleine huishoudapparaten stagneerde, ondanks Moederdag. Enige uitzondering in dit marktsegment: de thuistapsystemen, "ongetwijfeld een gevolg van het WK Voetbal".  (retail)